Skip to content

Verduurzamen van je woning in 2024 nog aantrekkelijker!

11 januari 2024

Verduurzamen van woningen is en blijft een speerpunt in Nederland. Het energielabel van de woning speelt daarbij een belangrijke rol. Dit toont aan hoe goed de woning is geïsoleerd én wat je kunt doen om deze nog energiezuiniger te maken.

Met de zogenoemde labelletters is de energiezuinigheid van een huis eenvoudig te vergelijken: woningen met de klasse A++++ zijn zeer zuinig en woningen met klasse G zijn zeer onzuinig.  Als je een huis of vakantiehuis gaat verkopen of verhuren, ben je verplicht om een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Ook als je een nieuwe woning laat bouwen, heb je deze nodig.

Sinds 1 januari van dit jaar is het energielabel nog belangrijker geworden; de hoogte van je hypotheek is voortaan (mede) afhankelijk van het energielabel.

Hoe werkt dat dan precies?

Bij het aangaan van een financiering voor een woning wordt de maximaal toegestane hypotheek berekend op basis van je inkomen en de waarde van de woning. Vanaf 2024 is ook de maximaal toegestane hypotheek afhankelijk van het energielabel van de woning. Ongeacht de hoogte van het inkomen krijg je extra leenruimte bij een hoger energielabel dan E, F of G. Voor woningen met een energielabel C of D, bedraagt de extra leenruimte € 5.000. En deze kan oplopen tot € 50.000 voor woningen met label A++++. Hoe hoger het energielabel, hoe meer leenruimte dus!

Daarnaast kun je vanaf 2024 extra lenen als je energiebesparende maatregelen treft voor de woning. Bij het vaststellen van de financieringslast worden de kosten voor energiebesparende voorzieningen tot een maximaal bedrag buiten beschouwing gelaten. De extra leenruimte is beschikbaar voor mensen die een nieuwe woning kopen en voor mensen die de huidige woning verduurzamen.
De extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel van de woning voordat de energiebesparende maatregelen zijn verricht. Ben je in het bezit van een woning met het energielabel E, F of G? Dan kan de extra leenruimte oplopen tot € 20.000. Voor woningen zonder (geldig) energielabel, kun je maximaal € 10.000 extra aan energiebesparende voorzieningen bijlenen.

 

Financieren van verduurzaming nog eenvoudiger!

Met het Personal Finance Platform bereken je snel en eenvoudig de maximaal toegestane hypotheek en de extra leenruimte op basis van energielabels en de energiebesparende voorzieningen. Zo geef je jouw klanten het best passende hypotheekadvies!