Dick Verhaar

We zijn een kennisbedrijf, via onze software willen we nog meer waarde toevoegen

Dick Verhaar zag zijn eerste serieuze software product, gemaakt voor een kennis, uitgroeien tot een toonaangevend bedrijf in de financiële sector. De Omniplan-oprichter kijkt terug op 25 mooie en soms ook bewogen jaren. Hij is nog steeds ambitieus om de volgende stappen te zetten. Vier op de vijf financieel adviestrajecten maken wat hem betreft in de toekomst gebruik het Personal Finance Platform van Omniplan. “Mensen moeten weten hoe ze er financieel voor staan.”

Jubileumjaar

“Het is een bijzonder jaar voor ons en voor mij als oprichter van dit bedrijf. Op 8 maart zijn we nog met z’n allen naar Lapland geweest. Toen we terugkwamen, begon de Lock down. Tijdens ons uitje zag ik nog maar eens bevestigd hoe hecht ons team eigenlijk is en hoe goed men het met elkaar voor heeft. We zijn echt één Omniplan. De afgelopen maanden hebben we ook in een wereldwijd uitdagende situatie mooie stappen voor de toekomst gemaakt. Dat is mooi om te zien.”

Achtergrond

Ik studeerde eerst Natuurkunde in Amsterdam en vervolgens Bouwkunde in Delft, om architect te worden. Op een gegeven moment begon ik als hobby met programmeren. Dat ging me goed af. Ik heb een softwareapplicatie ontwikkeld en daarvan heb ik er tweehonderd verkocht aan architecten. Mijn eerste echte baan was in 1990 bij een architectenbureau, waar ik ‘coördinator automatisering’ was, zoals dat destijds heette. Daar heb ik vijf jaar gewerkt en heel veel geleerd – ook hoe je dingen níét moet doen.

De start

“1995 was voor mij een kroonjaar. Dat was het jaar waarin ik veertig zou worden. Dan ga je serieus naar je leven kijken. ‘Ik word 40, wat betekent dat?’ Toen heb ik mijn baan opgezegd om voor mezelf te beginnen. Een van de slaapkamers thuis had ik omgebouwd tot werkkamer, dus ik kon dit avontuur beginnen. Een kennis die actief was in financiële planning had problemen met een zelfgebouwde Excel toepassing. Die Excel toepassing heb ik omgebouwd in echte software. Dat was het begin van Omniplan.

Eigen koers

Ik kwam er achter dat ik meer een bouwer ben, dan een adviseur. Ik zou uiteindelijk twee jaar werken aan een eerste product van Omniplan, namelijk het Financieel KeuzeModel. De partners van Adviesbureau De Eenhoorn hadden dit mede mogelijk gemaakt. De software was in eerste instantie alleen bedoeld voor een selecte groep gebruikers, maar ik zag meer potentie. Ik wilde het groter maken, de markt op. Ik heb met mijn partners indringende gesprekken gevoerd, en dit heeft geleid tot een herverdeling van de aandelen. Hierdoor werd ik meerderheidsaandeelhouder en kon ik echt mijn eigen koers gaan varen. Dat pakte goed uit. We haalden grotere klanten binnen. In 1999 sloten we een langjarig contract met De Hypotheker. Stad Rotterdam en Falcon Leven volgden al snel.”

Licentiemodel

“We hebben direct het licentiemodel geïntroduceerd. Nu weten we niet beter, maar destijds was het echt bijzonder. Door een product te ontwikkelen waar bedrijven niet in één keer een hoop geld voor hoefden te betalen, staken we onze nek uit. De opbrengsten waren in het begin natuurlijk lager, maar het was - en is - een heel gezond model. De klant is hierdoor verzekerd van een betrouwbaar bedrijf en daarmee ook van de doorontwikkeling van de software, bijvoorbeeld bij een ingrijpende wetswijziging op het gebied van compliance of Inkomstenbelasting. We hebben veel geïnvesteerd, altijd voor de lange termijn, en doen dat nog steeds met de ontwikkeling van ons platform.”

Instorten

“Na zeven jaar bouwen aan Omniplan en structureel meer dan honderd uur werken in de week ging het mis. Mijn vrouw stond op het punt van bevallen, we zaten middenin een verhuizing en de werkdruk nam verder toe. Ik stortte in. Men vermoedde dat ik een hartinfarct had, maar het was wat we nu een burn-out zouden noemen. Een half jaar lang heb ik last gehad van allerlei rare verschijnselen. Ik had paniekaanvallen, hartkloppingen, ik kon niet meer sporten. Ik leerde in die tijd noodgedwongen ‘nee’ zeggen, zowel tegen klanten en medewerkers als tegen familie. Dat was een belangrijke levensles. Mijn lichaam was totaal vergiftigd van adrenaline; daar draaide ik op. Ik heb me er gelukkig weer uit geworsteld.”

Generieke software

“In de afgelopen 25 jaar heb ik heel vaak moeten strijden voor generieke software, ook binnen Onniplan. In 2015 hebben we het Innovatielab opgericht, waarmee we zelf vaker met vernieuwende concepten konden komen. Dus niet: “u vraagt, wij draaien”. We incorporeren veel wensen van klanten in onze software. Maar juist door generieke software te leveren voor iedereen, kunnen we de kwaliteit van het advies borgen.”

Roer om

“In 2012 overleed mijn vader en heb ik in dezelfde week een zwaar skiongeluk gehad. Ik realiseerde me dat ik niet het eeuwige leven had. Ik besloot een stap terug te doen, en los te laten om de toekomst van mijn bedrijf te borgen. Ik kocht een zeilboot en gooide letterlijk het roer om. Ik besloot dat het tijd werd om ook eens te genieten van andere dingen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet nog dagelijks bij het reilen en zeilen van Omniplan betrokken ben.”

Goed team

“Ik ben meer een entrepreneur dan een manager, al zie ik mezelf ook wel als de CFO van Omniplan. Daarom ben ik erg blij met ons goede team. Tom Ehren heb ik in 2013 verantwoordelijk gemaakt voor de dagelijkse operatie. Tom is al 12,5 jaar mijn rots in de branding. Hij geeft mensen een goed gevoel, is echt een motivator. Inmiddels wordt hij in de directie ondersteund door Maarten Boddeus, die heel goed is in productontwikkeling en doorkijkjes naar de markt. Zij zijn goede sparringpartners en heel belangrijk voor het huidige succes van Omniplan. Strategische beslissingen nemen we met z’n drieën. Saskia Brem, hoofd van ons Finance & Control-team, is ook belangrijk voor me. Zij schakelt altijd een tandje bij als het moet. Daar krijgt ze van mij veel waardering en krediet voor terug.”

Missie

“Onze missie is dat mensen - de eindklant dus - zo goed mogelijk financieel advies krijgen dankzij onze software, zodat ze weten hoe ze er financieel voor staan. We zijn ook geen typische softwareclub, maar eerder een kennisbedrijf dat heel goed is in software maken. We hebben verstand van financieel advies, fiscale wetgeving en compliance-wetgeving. Onze doelstelling is om bij tachtig procent van alle financieel-adviestrajecten betrokken te zijn met onze software. We hebben al een potentieel bereik van veertig procent. Dit willen we verdubbelen.”