Skip to content

Whitepaper: Hoe financier ik de verduurzaming van mijn woning?

12 augustus 2021
Whitepaper: Hoe financier ik de verduurzaming van mijn woning?

Stel dat ik mijn woning wil verduurzamen: Wat levert dat me op? En hoe financier ik het? Betaal ik het met spaargeld, kies ik voor een lening of zal ik misschien mijn hypotheek oversluiten? Kan ik het dan nog wel terugverdienen en wordt mijn huis door al die aanpassingen wel echt meer waard?

Meer dan twee op de drie huiseigenaren heeft het voornemen om de eigen woning in de toekomst te verduurzamen. Slechts een klein percentage daarvan is van plan om de kosten, ondanks de lage rentestand, daarvan mee te nemen in een hypothecaire lening. Dit blijkt uit onderzoek onder 800 Nederlanders van PanelWizard en Omniplan. Op het gebied van consumentenbewustwording valt er volgens Omniplan nog veel terrein te winnen.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de ondervraagden de woning in de toekomst (verder) wil verduurzamen. Opvallend: slechts 14 procent wil de kosten meefinancieren met de hypotheek. Veruit de meeste respondenten (82 procent) willen eigen spaargeld gebruiken om zonnepanelen, isolatie en andere energiebesparende investeringen te betalen.

Dit laatste mag als opmerkelijk worden beschouwd, stelt Omniplan. "Blijkbaar is de huizenbezitter zich nog niet voldoende bewust van de voordelen van het oversluiten van de hypotheek voor verduurzamingsdoelstellingen."

Het onderzoek toont verder aan dat consumenten graag bereid zijn om zich te laten informeren over de financiële zijde van het verduurzamingsproject. De financieel adviseur staat daartoe echter nog niet zo nadrukkelijk op het netvlies. Mensen gaan liever online naar informatie zoeken of vragen advies aan familie of vrienden; slechts 22 procent gaat met de adviseur in gesprek.

Volgens Omniplan helpt het eigen Personal Finance Platform financieel professionals, zoals hypotheekverstrekkers, verzekeraars en intermediairs om de financiële mogelijkheden van het verduurzamen van de woning inzichtelijk te maken en te presenteren.

Wil je meer weten? Download de whitepaper "Hoe financier ik de verduurzaming van mijn woning?"